KARCAG-KENDERES IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROJEKT, AKADÁLYMENTESÍTETT OLDAL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
Menü
Címlap
Projekt információk
Kapcsolat
Projekt információk
A projekt célja a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Vízi közmű Beruházási Társulás
(tagok: Karcag, Kenderes (Bánhalma) projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása.

A projektben előirányzott ivóvízminőség-javító beavatkozások szükségességét elsősorban az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv határozza meg, amely 1998 novemberében került kiadásra és 1998. december 25-én lépett hatályba. A Magyar Köztársaság és az Európai Közösség közötti, 1991-ben aláírt Európai Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvénnyel összhangban került sor az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló új 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet megalkotására. Ezt a rendeletet időközben módosította a 47/2005. (III. 11.), majd pedig a 65/2009 (III.1.) Kormányrendelet. A rendelet és mellékletei - a vízminőségi ellenőrzés részletes szabályozásán túlmenően - településenként mutatják be a határérték feletti ivóvízminőségi paramétereket, illetve a tervezett vízminőségi célállapotot kielégítő fejlesztési teendőket.

A Karcag-Kenderes (Bánhalma) Viziközmű Beruházási Társulás 2009. április 20-án alakult meg, melyben résztvevő tagtelepülések mindegyike rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulásával a szolgáltatott ivóvízben.

A projekt keretében megvalósuló műszaki megoldás saját vízbázisra alapozott úgynevezett önálló megoldás, melyben a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvíz, nyersvíz előírás szerinti állapotba hozatala valósul meg.

A projekt részét képező vízműveknél az eltávolítandó szennyező anyagok, a határérték feletti vízkémiai paraméterek esetenként eltérőek. A megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia minden település számára előirányzásra került.

A tervezett beruházás várható nettó költsége 602 764 286 Ft, mely csak elszámolható költségeket tartalmaz.

A pályázati elbírálást követően a támogatási szerződés 2011. augusztus 8-án került aláírásra.

Címlap Kapcsolat