Széchenyi 2020
Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
A Nagykunságban kiváló minőségű ivóvízhez jutott harmincezer ember
Befejeződött a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás KEOP-1.3.0/2F/09-2010-0034 számú projektje, amelynek sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényén beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Dobos László, Karcag polgármestere és Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere.
A rendezvényen jelen volt Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője.

Dobos László, Karcag polgármestere, a társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd röviden szólt a beruházás üteméről és annak fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy Karcagon fejlesztették a vízkezelési technológiát, Kenderesen és Bánhalmán a meglévő kutat is felújították a vízbázis bővítésével. Megtörtént a különböző határértéken túli anyagok kiszűrése, így a három település ivóvize megfelel az uniós előirányzatoknak.
Hasznosnak és fontosnak nevezte a beruházást nemcsak egészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a három település két önkormányzata valósította meg az unió és a kormány által támogatott projektet. Emlékeztetett arra, hogy a beruházás indulása még 2009-ben kezdődött a társulás létrejöttével, és az elmúlt évek alatt sokan foglalkoztak ezzel a fejlesztéssel, akiknek ezúttal is köszönte a munkáját, ahogyan Dobos László nevezte: igazi csapatmunka volt.
Megköszönte a nemzeti ügyek kormányának, külön Fazekas Sándornak a segítségét, majd beszéde végén kiemelte a víz fontosságát, és kérte, óvjuk, becsüljük meg és takarékosan bánjunk vele.

Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere is az összefogást emelte ki ünnepi beszédében. Elmondta, hogy Kenderesen és Bánhalmán 4700 ember jut egészséges ivóvízhez a program megvalósításával úgy, hogy az önkormányzatnak nem került pénzébe. Kenderesen 152.086.404,- Ft-ot, Bánhalmán 73.684.693,- Ft összeget fordítottak a fejlesztésre az elnyert támogatásból.
A megvalósítás teljes időszakában zökkenőmentes és sikeres volt a két önkormányzat együttműködése - mondta a polgármester asszony. Külön köszönetét fejezte ki a Magyarország Kormányának azért, hogy a kistelepüléseken is támogatja az ilyen jellegű fejlesztéseket, melyek már a 21. század követelményeinek felel meg.

Kovács Sándor megyei elnök történelminek nevezte a pillanatot nem csak azért, mert a két település összefogásának üzenetértéke van, hanem karcagiként, szülőhelyeként saját maga számára is fontos a fejlesztés.
Nem látványos ez a beruházás, de gazdagodik vele a város - mondta Kovács Sándor, majd folytatta: Fontosak ezek a programok, de vigyázni kell, hogy a települések szépsége, a hangulata megmaradjon.
Ünnepi beszédét a következőkkel fejezte be: Kívánom, hogy Kenderes és Karcag is ilyen tempóban fejlődjön a jövőben, de a régi értékeket, ami miatt szeretünk itt élni, őrizzük meg.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bízik abban, hogy a több mint 600 milliós fejlesztéssel a települések közötti kapcsolat erősödött, és a jövőben találnak még olyan pontokat, programokat, hogy a kör bővüljön. Kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően 30 ezer ember jut jobb ivóvízhez, jobb szolgáltatáshoz.
Az elmúlt években Magyarországon közel 70 400 projekt fejeződött be, amelyekhez 9 400 milliárd forint értékű támogatást sikerült elnyerni. Az unió kiemelt figyelmet fordít a környezet- és az ivóvízbázis megóvására, nem véletlen, hogy támogatja a hasonló beruházásokat, amelyeknek köszönhetően 8 millió ember jutott egészséges ivóvízhez - mondta a miniszter.
Adatokat említve elmondta, hogy a beruházás nettó költsége 602.764.286,- Ft. Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatás 491.544.857,- Ft, a 111.219.429,- Ft különbözetet a BM önerő alapból finanszírozza a Társulás.
Fazekas Sándor szólt arról, hogy a nemzeti ügyek kormányának fontos, hogy a kisebb városok, falvak is erősödjenek, fejlődjenek, gyarapítsuk értékeinket, hogy az ország versenyképes maradjon.

Az ünnepi beszédek befejeztével a két polgármester, Pádár Lászlóné és Dobos László átvették a beruházást a kivitelező képviselőjétől Toldi Miklós főmérnök-tulajdonostól.

A képgaléria megtekinthető itt

A rendezvény sajtóanyaga megtekinthető, letölthető itt

Befejeződik a több mint 600 millió forintos beruházás
Befejeződik a több mint 600 millió forintos beruházás, a KEOP-1.3.0/2F/09-2010-0034 Karcag-Kenderes (Bánhalma) Ivóvízminőség-javító projekt.

A projekt célja a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása, amely elsődleges feladatok között szerepel a nemzeti vidékfejlesztési stratégiában.

A projektzáró rendezvény meghívója letölthető itt
A vidéki adófizetőknek is jár a korszerű vízellátás
A vidéki adófizetőknek is jár a korszerű vízellátás - mondta a vidékfejlesztési miniszter Karcagon, a városban és a térségében kezdődő vízminőség-javító fejlesztések projektindító rendezvényén.
Fazekas Sándor hozzátette: a fejlesztések részben saját adóforintjaikból valósulnak meg, ezért a vidéken élők is megérdemlik azokat a vízminőség-javító fejlesztéseket, amelyek egyike itt és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város térségében valósul meg.

Kiemelte: a Karcag mellett Kenderesen és a közigazgatásilag utóbbi városhoz tartozó Bánhalmán megvalósuló beruházás a szolgáltatás biztonságán túl annak színvonalát is javítja majd. Fontosnak nevezte az országszerte zajló építkezések és munkahelyteremtő fejlesztések mellett a háttér-infrastruktúra megújítását is.

Aláhúzta: a Karcagon és környékén induló vízminőség-javító programhoz hasonló fejlesztések terheit önerőből képtelenek lennének vállalni az önkormányzatok. Ezt felismerve biztosított pályázati támogatást e célra a kormány a Környezet és Energia Operatív Program, valamint az Önerő Alap forrásaiból. Ennek köszönhetően a helyhatóságoknak nem kerül pénzébe a program - tette hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor a 2007 óta tervezett, most induló és várhatóan 2015 tavaszára befejeződő karcagi projekt részleteiről szólva aláhúzta: fontos része az arzénmentesítés is.

A kivitelezők emellett elvégzik a víztorony felújítását, a víztározók rendbetételét és az érintett utak rekonstrukcióját is. Jelezte: a vízellátás biztonságának és minőségének fejlesztésével a beruházás a városba települő vállalkozások számára is kedvezőbb körülményeket teremt.

Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: a mintegy nettó 603 millió forintba kerülő munkálatokhoz több mint 491 millió forint pályázati támogatást nyertek, míg a hiányzó összeget az önerő alap biztosította. Ebből a pénzből Karcagnak mintegy 377 millió forint jut, míg Kenderesen 152 millió forintból fejlesztik a vízkezelési technológiát és bővítik a helyi vízbázist a meglévő kút felújításával. Bánhalmán mintegy 74 millió forintot fordítanak hasonló célokra.

Az eseményen a miniszter ünnepélyesen átadta a Karcag teljes, 6,2 milliárd forintot meghaladó hitelállományának állami átvállalását igazoló bizonyságlevelet. Rámutatott: a város adósságkonszolidációja mellett további 12 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a településre az elmúlt négy évben. Ebből egyebek mellett ipari park létesült, épületfelújítások és kórházfejlesztés történt, valamint infrastrukturális beruházások valósultak meg.

(MTI)

Forrás: kormany.hu
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elindította Karcag-Kenderes (Bánhalma) ivóvíz-minőség javító projektjét Kenderes-Bánhalmán
Karcag - Kenderes (Bánhalma) ivóvízminőség-javító projekt nettó összköltsége 602.764.286.- Ft. Az Új Széchenyi Terv keretében megnyert pályázati pénzből Bánhalmán a fejlesztésre 73.684.693.- Ft-ot fordítanak.

2014. március 3-án letették az alapkövet a sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényen. Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere köszöntötte a szép számú érdeklődőket Bánhalmán, a vízmű telepén.

A Kendereshez tartozó településen 500 ember él, de a nagy összefogás megmutatkozik az eredményekben - mondta a polgármesterasszony. A gondok hasonlóak, mint az ország többi kisebb településében. A Start munkaprogram keretében több embert tud foglalkoztatni az önkormányzat, de a mezőgazdaságban többen is megtalálták a számításaikat. Szólt arról, hogy az iskola udvarán közösségi teret alakítottak ki, és hagyományteremtő céllal tavaly nagy sikerrel megrendezték az első falusi lakodalmat, ahol 800 fő vett részt.

A továbbiakban a beruházás indulását méltatta Pádár Lászlóné, melyet egy újabb eredmény küszöbének nevezett. Hatalmas kincs a víz, melyet statisztikai adatokkal támasztott alá. Egy csöpögő csapon keresztül 24 óra alatt 17 liter víz folyik ki. Az ENSZ tanulmánya szerint 2025-re, mintegy 3 milliárd embert érint a vízhiány.

Éppen ezért kell értékelni az eredményt, egészséges, jó minőségű vízhez jut Bánhalma. A tervek kidolgozása évekkel ezelőtt elindult, felmérték az igényeket, kidolgozták a műszaki technológiát, elkészítették a pályázatot.

Bánhalmán az ivóvízminőség javítása érdekében 73.684.693 Ft-ot fordítanak a fejlesztésre, ami magába foglalja a vas, mangán, ammónia-mentesítő technológiát, a termelő kutak és a kútfej gépészeti felújítását, a szűrőzést, és sor kerül a vízszivattyú beépítésére is.
Pádár Lászlóné megköszönte a kormány támogatását, hiszen egy ekkora fejlesztést a település egyedül nem tudna megvalósítani.

Dobos László, Karcag polgármestere is örömmel üdvözölte a projekt indulását. Tájékoztatta a megjelenteket a fejlesztés fontosságáról és arról, hogy az előkészítő munkálatok alatt is kiválóan tudott együttdolgozni Karcag és Kenderes önkormányzata. Bízik abban, hogy a kivitelezés befejezése után mindhárom településen, Karcagon, Kenderesen és Bánhalmán olyan ivóvízhez jutnak az emberek, ami már megfelel a 21. század követelményeinek.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter számára külön öröm volt a helyszín, hiszen 12 évig éltek Kenderesen. A három település két önkormányzatának az összefogásával indulhat a kivitelezés, amivel nem csak a víz minősége, hanem az életminőség is javul.
Bánhalma az egyik legrégebbi település a megyében, régen város volt, de a török időkben elpusztult. A település a megváltozott körülmények között is fennmaradt és a vidékfejlesztési miniszter bízik abban, hogy a jövőben tovább fejlődik.


A nemzeti ügyek kormánya számára valamennyi település fontos, de most Bánhalmára irányul a figyelem - mondta Fazekas Sándor. Fontos, hogy az itt élők életkörülményei javuljanak, és legyen mindig egy tervekkel teli közösség, egy kezdeményező önkormányzat.

A tervek megvalósításában továbbra is számíthatnak a kormány támogatására, hiszen fontos, hogy gyarapodjon a magyar vidék, Bánhalma, Kenderes, Karcag, ezáltal a Nagykunság - zárta ünnepi beszédét Fazekas Sándor.
További fotók képgalériánkban
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elindította Karcag-Kenderes (Bánhalma) ivóvíz-minőség javító projektjét Kenderes-Bánhalmán
Az Új Széchenyi Terv támogatásával elkezdődik a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, ezáltal a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása.

A rendezvényen beszédet mondott és a fejlesztés alapkövét jelképező időkapszulát elhelyezte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Pádár Lászlóné Kenderes polgármestere és Dobos László Karcag polgármestere, a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás elnöke.

Fotó: Mészáros János
További részletek, nyomtatható verzió
A projekt célja a Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás (tagok: Karcag, Kenderes (Bánhalma) projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása.
A projektben előirányzott ivóvízminőség-javító beavatkozások szükségességét elsősorban az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv határozza meg, amely 1998 novemberében került kiadásra és 1998. december 25-én lépett hatályba. A Magyar Köztársaság és az Európai Közösség közötti, 1991-ben aláírt Európai Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvénnyel összhangban került sor az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló új
201/2001 (X.25.) Kormányrendelet megalkotására. Ezt a rendeletet időközben módosította a 47/2005. (III. 11.), majd pedig a 65/2009 (III.1.) Kormányrendelet. A rendelet és mellékletei - a vízminőségi ellenőrzés részletes szabályozásán túlmenően - településenként mutatják be a határérték feletti ivóvízminőségi paramétereket, illetve a tervezett vízminőségi célállapotot kielégítő fejlesztési teendőket.
 
A Karcag-Kenderes (Bánhalma) Víziközmű Beruházási Társulás 2009. április 20-án alakult meg, melyben résztvevő tagtelepülések mindegyike rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulásával a szolgáltatott ivóvízben.

A projekt keretében megvalósuló műszaki megoldás saját vízbázisra alapozott úgynevezett önálló megoldás, melyben a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvíz, nyersvíz előírás szerinti állapotba hozatala valósul meg.

A projekt részét képező vízműveknél az eltávolítandó szennyező anyagok, a határérték feletti vízkémiai paraméterek esetenként eltérőek. A megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia minden település számára előirányzásra került.

 
A tervezett beruházás várható nettó költsége 602 764 286 Ft, mely csak elszámolható költségeket tartalmaz.

A pályázati elbírálást követően a támogatási szerződés 2011. augusztus 8-án került aláírásra.

 
 
Akadálymentesített oldalra